Metody filtracji wody – osmoza
Metody filtracji wody – osmoza
Luty 26, 2018
Pokaż wszystkie

Czy filtracja wody jest konieczna?

Czy filtracja wody jest konieczna

Jeśli zastanawiasz się czy filtracja wody jest konieczna, warto przyjrzeć się swojej wodzie kranowej. Woda, która jest doprowadzona do naszych domów i która płynie w naszych kranach, co prawda jest dopuszczona do spożycia, jednak mogą pojawić się w niej związki metali ciężkich, w wyniku korodowania rur. Wiele gospodarstw domowych również skarży się na zbyt dużą twardość wody, co przyczynia się do awarii urządzeń AGD. Aby uniknąć kamienia w wodzie i pozbyć się niechcianych zanieczyszczeń, warto posiadać w swoim domu filtr, który skutecznie ją oczyści.

Dlaczego filtrujemy wodę?

Filtrowanie wody to proces jej uzdatniania, wyeliminowanie z niej szkodliwych substancji i zmianę jej twardości. Filtracja skutecznie przygotowuje wodę do bezpiecznego jej zastosowania. Przebieg filtracji zależny jest od zastosowanego mechanizmu. Istnieją bowiem różne metody filtrowania wody. Od tych bardziej złożonych jak np. filtr o odwróconej osmozie, po najpopularniejsze i najprostsze w użyciu; dzbanki filtrujące. Dlaczego filtrujemy wodę? Stosując różnego rodzaju filtry możemy ją oczyścić ze szkodliwych związków, a także możemy zmniejszyć jej twardość i wyeliminować powstający osad z kamienia na urządzeniach AGD. Możemy także dodatkowo ją zmineralizować. Woda przefiltrowana przez filtr Dafi MG+ jest doskonałą alternatywną dla wody butelkowanej.

Pomimo, że regularne spożywanie czystej wody niesie wiele korzyści dla naszego organizmu, niewielu z Nas docenia jej właściwości. Filtracja wody, po za walorami smakowymi i wizualnymi sprawia, że woda staje się zdecydowanie zdrowsza. Twarda woda, posiadająca metale ciężkie, może być zagrożeniem dla naszego organizmu.

Konieczność filtrowania wody

Pomimo, że nasze krany posiadają filtry nie potrafią one w 100% wyeliminować takich substancji jak np. rdza. Rdza zarówno jak chlor, piasek czy ołów z łatwością przedostają się do wody. Jej filtrowanie sprawia, że woda kranowa staje się czystsza i smaczniejsza. Warto wspomnieć, że filtracja wody nie powoduje jej demineralizacji. Proces oczyszczania nie pozbawia wody ważnych substancji odżywczych jakimi są niektóre sole czy składniki mineralne. Ponadto filtracja redukuję jej twardość dzięki czemu nie niszczy ona naszych sprzętów kuchennych, a przygotowane z niej potrawy stają się jeszcze smaczniejsze niż zwykle.

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies (ciasteczek), zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Ok